xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kluski śląskie z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kluski śląskie z dziurką to idealny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzą z niego pyszne kluseczki.

Kluski śląskie z sosem

Składniki:

Kluski śląskie z sosem

na kluski

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować. Po lekkim ostygnięciu przepuścić przez prasę lub rozgnieść ubijaczką. Pozostawić do ostygnięcia.

Ziemniaki uformować na równą część a następnie podzielić ją na 4 części. Jedną część odebrać i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Jajko rozgnieść i roztrzepać, a następnie przelać na ziemniaki, dołożyć pozostałą część ziemniaków i wszystko razem dokładnie zagnieść.

Uformować wałek i odrywać małe części z których robimy kółka, które spłaszczamy i robimy dziurkę. Kluski wrzucać na gotującą się wodę i odcedzać po 4 minutach od wypłynięcia. Ja podałam je z duszonymi pieczarkami i jasnym, gotowym, sosem pieczeniowym.


Tagi:

dania kluski