Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z cebulką
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Następnie wbijamy jajko i solimy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, robiąc w każdej dołek. Kluski gotujemy we wrzątku osolonym około 5 minut.
Odcedzamy i przekładamy na talerz. Na patelnię dajmy pokrojoną cebulkę w kostkę z olejem, solimy i rumienimy. Kluski polewamy zarumienioną cebulką.
Następnie wbijamy jajko i solimy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, robiąc w każdej dołek. Kluski gotujemy we wrzątku osolonym około 5 minut.
Odcedzamy i przekładamy na talerz. Na patelnię dajmy pokrojoną cebulkę w kostkę z olejem, solimy i rumienimy. Kluski polewamy zarumienioną cebulką.
Magdalena88
Marika-