Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę,jajko oraz szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto.
Uformować kulki i zrobić w nich dziurkę gotować na osolonej wodzie okolo 5 minut. Odcedzić. Sos Zasmażone grzyby włożyć do garnak i wlać szklankę wody.
Gotować okolo 15 minut. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęści sos. Zagotować.
Kluski wylozyc na talerz i polać sosem.
Uformować kulki i zrobić w nich dziurkę gotować na osolonej wodzie okolo 5 minut. Odcedzić. Sos Zasmażone grzyby włożyć do garnak i wlać szklankę wody.
Gotować okolo 15 minut. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęści sos. Zagotować.
Kluski wylozyc na talerz i polać sosem.