anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Kluski śląskie z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny pomysł na obiad z zasmażonymi grzybami które zebrałam jesienią zasmażyłam na maśle i zamroziłam.

Kluski śląskie z sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski śląskie z sosem

kluski

sos

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę,jajko oraz szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto.

Uformować kulki i zrobić w nich dziurkę gotować na osolonej wodzie okolo 5 minut. Odcedzić. Sos Zasmażone grzyby włożyć do garnak i wlać szklankę wody.

Gotować okolo 15 minut. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęści sos. Zagotować.

Kluski wylozyc na talerz i polać sosem. 
Kluski śląskie z sosem
jeżeli nie macie zasmażonych grzybów można zrobić sos pieczarkowy