Sposób przygotowania:
Kluski z dodatkiem dyni
Dynię wydrążamy z miąższu i kroimy na małe kawałki.Następnie wkładamy do rondla zalewamy woda i gotujemy do miękkości około 15 minut.W tym samym czasie obieramy ziemniaki,myjemy kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.U gotowana dynię odcedzamy później ziemniaki.Ziemniaki przeciskamy przez praskę przekładamy do miski.Dynię odciskamy z wody i przeciskamy w prace lub miksujemy w malakserze.Dodajemy do ziemniaków .Całość dzielimy na cztery części ,jedna z nich wyjmujemy na pozostałe.W miejsce to wsypujemy mąkę, wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.Odrywamy po kawałku ciasta formując kuliste kulki.W każdej wygniatamy palcem dziurkę.W garnku z wrząca ,osoloną wodą gotujemy kluski minute od momentu ich wypłynięcia do wierzchu.