Sposób przygotowania:
Kluski z gruszkamiETAP 1:
Gruszki obrać i pokroić w większą kostkę.
ETAP 2:
Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
ETAP 3:
Na koniec dodać pokrojoną gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.
Po ugotowaniu kluski wyjąć na talerz osaczając je z nadmiaru wody, lekko przestudzić i podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.
ciasteczka