Sposób przygotowania:
Knedle leniwe z owocami
Najpierw przygotowałam śliwki, umyte osuszyłam , i nacinałam każdą do połowy, tak aby wyjąć pestkę, śliwka ma być w całości! Jagody przełożyłam na sitko aby odciekł sok. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego wbiłam 2 jajka, i przesiałam 40 dkg mąki, ugniotłam wszystko razem w misce. Następnie przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiałam do uzyskania miękkiego ciasta, podsypując raz za czas mąką( nie za dużo bo knedle będą twarde) Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałki, każdy dzieliłam na 10 części (zależy jakie duże chcemy kluski) Każdy kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszkę jagód (jeśli owoce kwaśne można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle. W dużym garnku zagotowałam wodę, do gotującej się wkładałam je delikatnie za pomocą łyżki.Knedle gotuję 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu. Podaję z kwaśną śmietanką/stopionym masłem i cukrem trzcinowym..
edytaha
zbysiowa
Dziękuję ;DD
elzbieta8960
zbysiowa
Ne tylko hahhahaaaa w sumie u nas "duże" dzieci zjadły:DD