zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Knedle leniwe z owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Połączenie śliwek i jagód jest strzałem w dziesiątkę;)

Knedle leniwe z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle leniwe z owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle leniwe z owocami
Najpierw przygotowałam śliwki, umyte osuszyłam , i nacinałam każdą do połowy, tak aby wyjąć pestkę, śliwka ma być w całości! Jagody przełożyłam na sitko aby odciekł sok. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego wbiłam 2 jajka, i przesiałam 40 dkg mąki, ugniotłam wszystko razem w misce. Następnie przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiałam do uzyskania miękkiego ciasta, podsypując raz za czas mąką( nie za dużo bo knedle będą twarde) Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałki, każdy dzieliłam na 10 części (zależy jakie duże chcemy kluski) Każdy kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszkę jagód (jeśli owoce kwaśne można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle. W dużym garnku zagotowałam wodę, do gotującej się wkładałam je delikatnie za pomocą łyżki.Knedle gotuję 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu. Podaję z kwaśną śmietanką/stopionym masłem i cukrem trzcinowym..
Knedle leniwe z owocami
potrzebne składniki do przygotowania knedli
Knedle leniwe z owocami
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa
Knedle leniwe z owocami
Każdy kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszkę jagód (jeśli owoce kwaśne można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle
Knedle leniwe z owocami
do gotującej się wkładałam je delikatnie za pomocą łyżki. Knedle gotuję 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu