Sposób przygotowania:
Kluski na parze z owocami
Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyc na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawac od ręki. Ciasto przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodac miód, całość wymieszac. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formowac kulki. Do fszerowania zużyć ok połowę owoców. W garnku do gotowania na parze zagotowac wodę, ułożyć kluski i gotowac pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać mięta.