Sposób przygotowania:
kluski z kabaczka w sosie z sera feta
• kabaczka przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem i tymiankiem,
• piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 1 godzinę,
• wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować,
• dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki),
• formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia,
• w garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera,
• dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać,
• kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym
• piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 1 godzinę,
• wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować,
• dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki),
• formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia,
• w garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera,
• dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać,
• kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym