Sposób przygotowania:
Kluski z ziemniakami i serem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć do miski razem z serem białym przez praskę.
Następnie wybić, jajko dodać, mąkę i zagnieść, na jednolite ciasto.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Podzielić ciasto na kawałki i z każdego kawałka formować długie wałeczki.
Wałeczki lekko spłaszczyć i kroić na ukośne kawałki.
Wrzucać do osolonej i gotującej się wody, kluski mieszając łyżką drewnianą, gotować około 2 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze polewać je jogurtem naturalnym, miodem i posypać cynamonem.
Następnie wybić, jajko dodać, mąkę i zagnieść, na jednolite ciasto.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Podzielić ciasto na kawałki i z każdego kawałka formować długie wałeczki.
Wałeczki lekko spłaszczyć i kroić na ukośne kawałki.
Wrzucać do osolonej i gotującej się wody, kluski mieszając łyżką drewnianą, gotować około 2 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze polewać je jogurtem naturalnym, miodem i posypać cynamonem.