Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kluski z pestkami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać z kwaśną śmietaną jako danie lub jako dodatek do mięsa.

Kluski z pestkami słonecznika

Składniki:

Kluski z pestkami słonecznika

 

  • 80dag.ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 8dag.pestek słonecznika,
  • 15dag.pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 5dag.masła,
  • 10dag.mąki,
  • 2łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kluski z pestkami słonecznika
Ugotowane ziemniaki obrać,zmielić.suchą patelnie rozgrzać i zrumienić na niej łyżkę ziaren słonecznika,resztę słonecznika zmielić.Pieczarki drobno posiekać,usmażyć na łyżce masła,dodać do ziemniaków razem z uprażonym i zmielonym słonecznikiem,,posiekaną natką pietruszki,jajkami i solą.Następnie wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto.Zagotować osoloną wodę,łyżką wkładać do niej kluski i gotować na małym ogniu przez 15min.

Tagi:

jajko jajka