Sposób przygotowania:
zielone kluski z serem
Szpinak rozmrozić, ugotować odcedzić i po wystygnięciu wymieszać z przesianą mąką. Wbić jajka. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na margarynie lub maśle. Wszystko dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto dobrze wyrobić , rozwałkować na cienki placek. Placek powinien poleżeć 15-20 minut by się trochę przesuszył. Posypać mąką a następnie pociąć na paski, które z kolei kroimy w poprzek.
Na dużą ilość osolonego wrzątku wrzucamy kluski i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Polać roztopioną margaryną lub masłem, posypać starannie rozkruszonym chudym twarogiem.
Na dużą ilość osolonego wrzątku wrzucamy kluski i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Polać roztopioną margaryną lub masłem, posypać starannie rozkruszonym chudym twarogiem.