Sposób przygotowania:
Kluski z ziemniaków
Ziemniaki (najlepiej jeśli będą z poprzedniego dnia) obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wcześniej oddzielone żółtka. Wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy i niezbyt długo zagniatamy. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać od razu na ciepło gdy są z wierzchu jeszcze chrupiące, a w środku mięciutkie. Aby urozmaicić kluski do ciasta można dodać np. ostrą lub słodką paprykę albo inne przyprawy czy zioła.