pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kluski z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski wyśmienicie smakują z sosem tzatziki lub surówką.

Kluski z ziemniaków

Składniki:

Kluski z ziemniaków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z ziemniaków
Ziemniaki (najlepiej jeśli będą z poprzedniego dnia) obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wcześniej oddzielone żółtka. Wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy i niezbyt długo zagniatamy. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać od razu na ciepło gdy są z wierzchu jeszcze chrupiące, a w środku mięciutkie. Aby urozmaicić kluski do ciasta można dodać np. ostrą lub słodką paprykę albo inne przyprawy czy zioła.