nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny pomysł na wykorzystanie klusek, które nam zostały z obiadu ;) Polskie Gnocci ;)

Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą

 

  • kluski
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 g gorgonzoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy umyty szpinak, dusimy, od czasu do czasu mieszając aż szpinak zwiędnie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gorgonzole. MIeszamy aż ser się rozpuści i powstanie sos. Przyprawiamy. Na koniec dodajemy kluski i pozostawiamy naamłymogniu przez kilka minut, aby kluski się podgrzały. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego
Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni
Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą
Dodajemy umyty szpinak i dusimy aż zwiędnie
Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą
Do szpinaku dodajemy gorgonzolę i czosnek
Kluski ze szpinakiem i gorgonzolą
Dodajemy kluskii jeszcze przez kilkaminut podgrzewamy