Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane z zasmażką
Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę w celu ich starcia jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki wykładamy na durszlak żeby ściekła woda na ok. 20 minut. W tym czasie w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po 20 minutach starte ziemniaki przekładamy do miski. Odstaną wodę z ziemniaków ostrożnie zlewany, a osadzoną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy mąki i sól w/g uznania. Mieszamy. Ciasto musi być gęstsze niż na placki ziemniaczane. Gdy woda w garnku się gotuje, starte ziemniaki wykładamy na deskę i łyżką wrzucamy niewielkie części masy ziemniaczanej do wrzątku. Trzeba to robić w miarę szybko. Aby masa nie kleiła się do łyżki w kubku przygotować należy wodę, aby co jakiś czas maczać w niej łyżkę. Kluski gotujemy w wodzie ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia na wierzch. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Gotowe kluski wylewamy na durszlak. Kluski ziemniaczane polewamy zasmażką i mieszamy. Dodatkowo można posypać zimnym, rozdrobnionym twarogiem. Smacznego :)