Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluski można podawać z sosem lub polane stopionym boczkiem.

Kluski ziemniaczane z wędzonym boczkiem

Składniki:

Kluski ziemniaczane z wędzonym boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka, obie mąki i zagnieść ciasto. Rękami formować kluseczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić dołeczek. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5 minut od chwili gdy wypłyną na wierzch. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem smalcu, polać kluski, podawać.

Tagi:

ziemniaki