Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kluski ziemniaczano-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski z ugotowanych ziemniaków i chudego twarogu. Ja lubię jej jeść na słodko, najlepiej z roztopionym masełkiem i cukrem.

Kluski ziemniaczano-serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczano-serowe

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczano-serowe
Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Twaróg zmielić, dodać do ziemniaków (lub przecisnąć przez praskę jak ziemniaki). Dodać też do nich jajka i obie mąki. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką stole na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać dowolne kształty (u mnie serduszka). Kluski wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Po chwili delikatnie zamieszać łyżką. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzić. Podawać np. z masłem,cukrem, jogurtem, śmietanką...
Kluski ziemniaczano-serowe
Przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i zmielony twaróg.
Kluski ziemniaczano-serowe
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Kluski ziemniaczano-serowe
Rozwałkowane ciasto wykrajane foremką w kształcie serduszka.
Kluski ziemniaczano-serowe
Kluski gotowane partiami w lekko osolonym wrzątku.