Sposób przygotowania:
Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Pokroić drobno wędzonkę i wytopić na patelni na skwarki. Dodać masło. Obrać ugotowane w mundurkach ziemniaki i zrobić z nich gładkie puree. Ser rozkruszyć. Wymieszać ser , puree ziemniaczane, jajko i szczyptę soli .Dosypać mąkę ziemniaczaną. Dodać mąki pszennej ( tak na oko 1/4 objętości masy ziemniaczano serowej ). Wyrobić. Posypać mąką blat i wyłożyć masę .Wyrabiać tak długo podsypując mąka aż ciasto będzie mieć konsystencje umożliwiającą formowanie wałeczków jak na kopytka. Kroić duże kluchy ( nie muszą być foremne ). W dużym garnku zagotować wodę i osolić ją . Wrzucać kluchy. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć jedną na próbę - jak jest twardawa ale nie surowa to odcedzić. Kluchy razem z okrasą wrzucić do głębokiej patelni lub szerokiego rondla i smażyć do zrumienienia. Podawać posypane zieleniną ( ja sypię koprem ze szczypiorem ) i surówka z kapusty. * Kluski w porównaniu z kopytkami czy leniwymi są twardsze . Nie podaje ich do sosów bo najfajniejsze są odsmażane jak zrobi sie na nich chrupiąca skórka a wtedy nie wciągają sosu .