Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Skrzyżowanie leniwych , kopytek .

Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Pokroić drobno wędzonkę i wytopić na patelni na skwarki. Dodać masło. Obrać ugotowane w mundurkach ziemniaki i zrobić z nich gładkie puree. Ser rozkruszyć. Wymieszać ser , puree ziemniaczane, jajko i szczyptę soli .Dosypać mąkę ziemniaczaną. Dodać mąki pszennej ( tak na oko 1/4 objętości masy ziemniaczano serowej ). Wyrobić. Posypać mąką blat i wyłożyć masę .Wyrabiać tak długo podsypując mąka aż ciasto będzie mieć konsystencje umożliwiającą formowanie wałeczków jak na kopytka. Kroić duże kluchy ( nie muszą być foremne ). W dużym garnku zagotować wodę i osolić ją . Wrzucać kluchy. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć jedną na próbę - jak jest twardawa ale nie surowa to odcedzić. Kluchy razem z okrasą wrzucić do głębokiej patelni lub szerokiego rondla i smażyć do zrumienienia. Podawać posypane zieleniną ( ja sypię koprem ze szczypiorem ) i surówka z kapusty. * Kluski w porównaniu z kopytkami czy leniwymi są twardsze . Nie podaje ich do sosów bo najfajniejsze są odsmażane jak zrobi sie na nich chrupiąca skórka a wtedy nie wciągają sosu .
Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Ser z ziemniakami zmielić i wyrobić z mąkami i jajkiem
Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Zagnieść ciasto- formowac wałek i kroic na kluchy
Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Gotowac w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynieciua
Kluski serowo-ziemniaczane podsmażane
Odcedzone podsmażac na rumiano na wytopionych skwarkach