Sposób przygotowania:
Kluski wiejskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać i wysmażyć na łyżce oleju do zrumienienia. Ser rozgnieść lub zmielić, przyprawić solą, pieprzem, a później dodać cebulę i wymieszać. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać obie mąki, dodać jajo, szczyptę soli, pieprzu, majeranek, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać serowym farszem i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem kostki majerankowej i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
elzbieta8960
Jojo
Sarenka
Natala1210
iwi69
misia53