jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Kluski wiejskie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kluski ziemniaczano-kukurydziane o majerankowym aromacie, nadziewane serem twarogowym i smażoną cebulą:)

Kluski wiejskie

Składniki:

Kluski wiejskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski wiejskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać i wysmażyć na łyżce oleju do zrumienienia. Ser rozgnieść lub zmielić, przyprawić solą, pieprzem, a później dodać cebulę i wymieszać. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać obie mąki, dodać jajo, szczyptę soli, pieprzu, majeranek, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać serowym farszem i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem kostki majerankowej i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.

Tagi:

sery ser