Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski serowe z sosem jabłkowym :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pomysł na udekorowanie podpatrzyłam na bloogu Trufli –,,Trufla i jej kuchnia ,,- ona dekorowała tak kopytka – ,,Rumianki ziemniaczane

Kluski serowe z sosem jabłkowym :

Składniki:

Kluski serowe z sosem jabłkowym :

 

  • 20 dag sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1 – 1 ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki galaretki jabłkowej ( lub musu jabłkowego słodzonego )

 

Sposób przygotowania:

Kluski serowe z sosem jabłkowym :
Ser , mąkę ( ilość mąki zależy od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto .Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją , w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .