Sposób przygotowania:
Kluski serowe z sosem jabłkowym :
Ser , mąkę ( ilość mąki zależy od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto .Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją , w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .
msewka
Mirka227
5!
iwi69