jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Knedelki śliwkowe w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Knedle śliwkowe w prażonych płatkach migdałowych. To wspaniałe danie na przywitanie polskiej złotej jesieni!

Knedelki śliwkowe w  migdałach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedelki śliwkowe w migdałach

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedelki śliwkowe w migdałach
Do ziemniaków dodajemy jajo,śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą, szczyptę soli. Wsypujemy 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki. Formujemy wałek, kroimy go na plastry. Myjemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki. Na każdy plaster ciasta kładziemy śliwkę i formujemy knedelka. Tak samo postępujemy z pozostałymi do wyczerpania składników.

Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu. Na rozgrzane masło wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je do chwili uzyskania złotego koloru.

Podajemy knedle posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, posypane cukrem z cynamonem i udekorowane listkami mięty.
Knedelki śliwkowe w  migdałach
Formujemy wałek, kroimy go na plastry.
Knedelki śliwkowe w  migdałach
Myjemy śliwki i wyjmujemy z nich pestki.
Knedelki śliwkowe w  migdałach
Na każdy plaster ciasta kładziemy śliwkę i formujemy knedelka.
Knedelki śliwkowe w  migdałach
Na rozgrzane masło wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je do chwili uzyskania złotego koloru.

Tagi:

śliwki