Sposób przygotowania:
Knedelki śliwkowe w migdałach
Do ziemniaków dodajemy jajo,śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą, szczyptę soli. Wsypujemy 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki. Formujemy wałek, kroimy go na plastry. Myjemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki. Na każdy plaster ciasta kładziemy śliwkę i formujemy knedelka. Tak samo postępujemy z pozostałymi do wyczerpania składników.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu. Na rozgrzane masło wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je do chwili uzyskania złotego koloru.
Podajemy knedle posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, posypane cukrem z cynamonem i udekorowane listkami mięty.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu. Na rozgrzane masło wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je do chwili uzyskania złotego koloru.
Podajemy knedle posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, posypane cukrem z cynamonem i udekorowane listkami mięty.