zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Knedle cynamonowe z węgierką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Knedle cynamonowe z węgierką

Knedle cynamonowe z węgierką

Składniki:

Knedle cynamonowe z węgierką

 

  • 300g maki
  • 250ml wrzatku
  • 45g cukru
  • 4g cynamonu
  • 50dag sliwek bez pestek
  • szczypta soli
  • maly kubeczek smietanki
  • 15g cukru

 

Sposób przygotowania:

Knedle cynamonowe z węgierką
Make przesiac do miski,dodac cukier i cynamon,wymieszac.Nastepnie wlac wode i wymieszac calosc drewniana lyzka.Uwazajac,aby sie nie poparzyc,zagniesc ciasto.Odrywac male kawalki i formowac z nich w dloniach plaskie,cienkie placuszki.W srodek wkladac po 2-3 polowki sliwek i dokladnie sklejac.Kluski oproszac lekko maka i odlkadac na posypany maka talerz.zagotowac wode z sola i ostroznie wkladac kluski do wrzatku,mieszajac co jakis czas.Gotowac 3min od chwili wyplyniecia.Przed podaniem polac smietanka wymieszana z cukrem.