Sposób przygotowania:
Knedle cynamonowe ze śliwkami
Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć.
Śliwki trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki.
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać.
Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękami.
Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla.
Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski)
Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle.
Śliwki trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki.
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać.
Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękami.
Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla.
Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski)
Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle.
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
Dziękuję Bozenko :)