SUPERPRZEPIS

Knedle ze śliwkami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (11)

Dzisiaj zapraszam Was na smaczne proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami, które przypominają mi smaki z dzieciństwa, gdy takie knedle przygotowywała mi moja babcia.
Ciasto jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.

Zarabiamy jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje.

Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy. Na środek kładziemy śliwkę dodając cukru.

Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę).

Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.

Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki obrać umyć a następnie ugotować
Knedle ze śliwkami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Knedle ze śliwkami
Doda jajko, mąki oraz odrobinę soli i zagniatamy
Knedle ze śliwkami
Śliwki myjemy usuwamy pestki i osączamy na sicie
Knedle ze śliwkami
Z ciasta formujemy wałek kroimy na porcje
Knedle ze śliwkami
Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy śliwkę i cukier
Knedle ze śliwkami
Śliwkę obtaczamy ciastem tworząc kulkę
Knedle ze śliwkami
Gotujemy w lekko osolonej wodzie po wypłynięciu około 8 minut
Knedle ze śliwkami
Knedle po ugotowaniu i wyjęciu
Knedle ze śliwkami
Gotowe podajemy polane masłem i posypane cukrem lub z dodatkiem smietany