Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki, obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
Zarabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy. Na środek kładziemy śliwkę dodając cukru.
Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę).
Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
Zarabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy. Na środek kładziemy śliwkę dodając cukru.
Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę).
Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Jest mi bardzo miło. Dziękuje;)
gusia1000