Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana po meksykańskuETAP 1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową lekko studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, dodając do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotowe podlewamy przecierem pomidorowym.
ETAP 3
Gdy nadmiar płynu odparuje do mięsa dodajemy kaszę, odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Całość chwilkę razem podgrzewamy dodając oregano, bazylię, inne przyprawy do smaku raz połowę startego sera i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Papryki przekrawamy na połowy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy farszem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem.
ETAP 5
Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Tuż przed końcem posypujemy ich wierzch pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy i podajemy.
SylaUla
gusia1000
danielek