Knedle morelowe i śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Były mięciutkie,puszyste i kwaskowate ,prawdziwy smak lata. Pierwsze,prawdziwe knedle:)

Knedle morelowe i śliwkowe

Składniki:

Knedle morelowe i śliwkowe

 

  • Składniki:

 

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę
  • 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu)
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby)
  • około 35 dag sliwek i moreli (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych
  • cukier

 

  • dłoni, na środek kłaść śliwkę, do niej sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie formułując kulki.

 

  • 2. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

  • Smacznego :)

Sposób przygotowania:

Knedle morelowe i śliwkowe
ak mi się rano zamarzyły knedle. Niewiele myśląc zakasałam rękawy i .. zrobiłam!:)

Były mięciutkie,puszyste*i kwaskowate **,prawdziwy smak lata. Pierwsze,prawdziwe knedle:)

Przypadły mi do gustu,choć ja zupełnie nie knedlowa ,właściwie to niecierpię knedli z samych ziemniaków- tak jak moja mama. W połączeniu z serem smakują zupełnie inaczej,o niebo lepiej!