marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedle Mozarta.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto do knedli utrzeć,dodając zmielony twaróg.Wyrobić rękoma,formować placki.Zrobić słodkie nadzienie.Nadziać i parzyć 14 min

Knedle Mozarta.

Składniki:

Knedle Mozarta.

 

  • 3 żółtka,(na 6-8 porcji):
  • 3 białka,
  • 120 g.masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g.kaszy manny,
  • 150 g.mąki pszennej,
  • 500 g.twarogu mielonego do sernika,
  • laska wanilii,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • cukier puder do posypania,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • marcepan,
  • 100 g.pistacji,
  • nugat w bloku,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • kartonik śmietanki 30%.

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle Mozarta.
Masło ubić na piankę,dodając żółtka i kaszę mannę.W pozostałą masę wetrzeć białka i rdzeń z laski wanilii.Potem kolejno dodawać mąkę przesianą i twaróg zmielony i wymieszać całość ręcznie.Posolić lekko masę,a ciasto wsadzić w misce na 2 godziny do lodówki.Marcepan i pistacje zemleć w maszynce,z nugatu zrobić małe kuleczki i schłodzić przez 20 min. w lodówce..Marcepan i pistacje formować w placuszki,ułożyć w środku kulki nugatowe,zlepić i formować kule i ponownie schłodzić.Z ciasta również tworzyć większe placuszki,aby pomieścić w nich nadzienie.Zalepić dokładnie i wkładać knedle do lekko osolonej wody.Parzyć z ok.14 min.na małym ogniu,a na drugiej patelni rozpuścić gorzką czekoladę w kawałkach wraz ze śmietanką.Bułkę tartą obsmażyć na maśle na złoty brąz.Czekoladę rozlać na płaskie talerze,wyjąć knedle,obtaczać w bułce tartej,a potem w roztopionej czekoladzie.Posypać cukrem pudrem i dekorować skórką kandyzowanej pomarańczy przed podaniem.