SUPERPRZEPIS

Strudel wiedeński

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Strudel wiedeński

Strudel jest ciastem technicznie trudnym ale warto się natrudzić dla tego cieniutkiego i chrupiacego ciasta.

Składniki:

Strudel wiedeński

 

Sposób przygotowania:

Strudel wiedeński
Do miski wsyp cukier puder oraz mąkę pszenną i ziemniaczana i dolej wodę wraz z upłynnionym masłem, całość zagnieć na gładkie ciasto, gotowe ciasto odłóż na godzinę do lodówki.

Obrane i wydrążone jabłka pokrój na ćwiartki a potem w cienkie plastry, do jabłek dodaj cynamon, cukier, skrobię, rodzynki i sok z cytryny do smaku.

Na stole przykrytym obrysem i wysypanym mąką rozciągnij ciasto tak cienko jak się da. Na jeden z boków ciasta nałóż farsz i za pomocą obrusa zwiń strudel, uformowane ciasto przełóż na blachę i piec 35min w 200 stop.