Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Knedle z bananami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle z owocami to ulubiona potrawa moich domowników. Słodkie banany z żurawiną to pyszne połączenie.

Knedle z bananami i żurawiną

Składniki:

Knedle z bananami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Knedle z bananami i żurawiną

ETAP 1:

Knedle z bananami i żurawiną
Ziemniaki można przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem.

Do miski wsypać mąkę, dodać ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.

ETAP 2:

Knedle z bananami i żurawiną
Zimne ziemniaki połączyć z mąką, jajkiem, pure z dyni i budyniem.

Następnie dodać pure z dyni, jajko i budyń.

ETAP 3:

Knedle z bananami i żurawiną
Z rozwałkowanego ciasta krążki można wyciąć szklanką.

Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremką w kształcie koła wyciąć krążki.

ETAP 4:

Knedle z bananami i żurawiną
Pokrojone banany i żurawinę ułożyć na ciasto.

Banany obrać, pokroić w 1,5 cm plasterki. Na każdy krążek ciasta ułożyć kawałek banana i kilka sztuk suszonej żurawiny.

ETAP 5:

Knedle z bananami i żurawiną

Zawinąć wszystkie brzegi do środka i dokładnie zlepić formując kulkę. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

ETAP 6:

Knedle z bananami i żurawiną

Banana obrać, pokroić na kawałki, włożyć do głębokiego naczynia. Dodać cukier z wanilią, cukier puder i jogurt, zmiksować.
Ugotowane knedle podawać oprószone cukrem i posypane żurawiną z dodatkiem jogurtu bananowego.