Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle z rabarbarem i bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Knedle z rabarbarem i bananami to pyszne danie na słodko. Kwaśny rabarbar wspaniale komponuje się ze słodkimi bananami.

Knedle z rabarbarem i bananami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Knedle z rabarbarem i bananami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z rabarbarem i bananami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce. Rabarbar i banany obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z odrobiną cukru waniliowego ( rabarbar mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody). Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i mielonym cynamonem.

Dodać ziemniaki, odrobinę soli i jajko, wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć porcję nadzienia i dokładnie zlepić.

Partiami wkładać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Bułkę tartą zrumienić na maśle, wymieszać z cukrem, obtoczyć ugotowane knedle lub okrasić. 
Knedle z rabarbarem i bananami
Obie mąki wymieszać z mielonym cynamonem.
Knedle z rabarbarem i bananami
Połączyć z przeciśnietymi przez praskę ziemniakami i jajkiem.
Knedle z rabarbarem i bananami
Zagnieść ciasto, uformować wałek, pokroić.
Knedle z rabarbarem i bananami
Na posypanej mąką stolnicy rozpłaszczyć kawałki ciasta, ułożyć banany z rabarbarem.
Knedle z rabarbarem i bananami
Dokładnie zlepić, formując knedle.

Tagi:

knedle dania