Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3214]

Knedle ziemniaczane z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Knedle ziemniaczane z bananami są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Można je podawać z jogurtem owocowym lub bitą śmietaną.

Knedle ziemniaczane z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z bananami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z bananami
Banany obrać ze skórki, pokroić na 1,5 cm. kawałki, skropić sokiem z cytryny.Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę masła i pozostawić do ostudzenia. Zimne połączyć z mąką, żółtkiem, jajkiem i odrobiną soli. Szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałek o grubości 3-4 cm. pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na grubość 4-5 mm. ułożyć krążek banana i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie przez 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem i cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Knedle ziemniaczane z bananami
Zimne ziemniaki połączyć z jajkami masłem i mąką
Knedle ziemniaczane z bananami
Banany obrać pokroić na kawałki skropić sokiem z cytryny
Knedle ziemniaczane z bananami
Ciasto pokroić na kawałki rozpłaszczyć ułożyć kawałek banana
Knedle ziemniaczane z bananami
Dokładnie zlepić i wkładać do wrzącej osolonej wody