Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Knedle z serami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zamiast serów żółtych można dać bryndzę.Podawać polane stopionym masłem,boczkiem lub polane śmietaną.Świetnie pasuje do nich sos grzybowy.

Knedle z serami

Składniki:

Knedle z serami

 

  • 75dag.ziemniaków,
  • 35-40dag.startych różnego rodzaju serów żółtych,
  • 2szkl.mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Knedle z serami
Ziemniaki obrać,ugotować i przecisnąć przez praskę,ostudzić,Przełożyć je na posypany mąką blat,dodać jajko i po szczypcie soli i pieprzu.Wsypywać porcjami mąkę i zagnieść miękki ciasto.Z ciasta utoczyć wałek i pokroić go w grube plastry.Uformować z każdego placuszek położyć na nich po łyżeczce startych serów i zlepić brzegi ciasta,formując knedle.Knedle ugotować w posolonym wrzątku.