WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Knedle z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle z ciasta serowego ze świeżymi truskawkami i cukrem. Polane masełkiem z bułką tartą i odrobiną przyprawy piernikowej.

Knedle z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami

ETAP 1:

Mąkę, cukier waniliowy i ser biały włożyć do miski. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w wałek i pokroić na plasterki o grubości ok 1-1,5cm. Mi wyszło 11 plastrów.

Truskawki umyć i osuszyć. Wyszypułkować. Każdy plaster ciasta spłaszczyć. Na środku ułożyć 1 dużą lub 2-3 mniejsze truskawki. Posypać ok. 0,5 łyżeczki cukru i zwinąć knedla w kulkę zlepiając brzegi.

Podobnie ulepić wszystkie knedle. W garnku zagotować wodę. Wrzucić knedle i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyłożyć na talerz.

Na patelni rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą. Dodać szczyptę przyprawy do piernika i niecałą łyżkę cukru. Wymieszać i polać knedle.

Knedle z truskawkami
Ugotowane knedle polane masełkiem z bułką tartą
Knedle z truskawkami
Ugotowane knedle z truskawkami wyłożone na talerz
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami w trakcie gotowania.
Knedle z truskawkami
Knedel w trakcie lepienia z nałożoną truskawka i cukrem