Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkamiETAP 1:
Mąkę, cukier waniliowy i ser biały włożyć do miski. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w wałek i pokroić na plasterki o grubości ok 1-1,5cm. Mi wyszło 11 plastrów.
Truskawki umyć i osuszyć. Wyszypułkować. Każdy plaster ciasta spłaszczyć. Na środku ułożyć 1 dużą lub 2-3 mniejsze truskawki. Posypać ok. 0,5 łyżeczki cukru i zwinąć knedla w kulkę zlepiając brzegi.
Podobnie ulepić wszystkie knedle. W garnku zagotować wodę. Wrzucić knedle i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą. Dodać szczyptę przyprawy do piernika i niecałą łyżkę cukru. Wymieszać i polać knedle.