Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami i musem truskawkowym
Truskawki, umyć, odszypułkować, pozostawić na durszlaku. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzone zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę, jajka, 2-3 szczypty soli. Zagnieść ciasto, jeśli się będzie kleić to trzeba dodać więcej mąki, to zależy od gatunku ziemniaków. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z niego płaskie placuszki. Truskawkę obtaczamy w mące ziemniaczanej, na każdym placuszku ułożyć po truskawce i uformować okrągłe knedle. Następnie wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową Zrobić mus. Umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Polać knedle musem.