migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Knedle ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne okrągłe kluchy z ciasta ziemniacznego. W środku soczysta śliweczka a całość polana pysznym sosem jogurtowym. Któż ich nie lubi?

Knedle ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwką
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i dostawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko.

Wyrobić ciasto.

Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i z ciasta uformować mały placek.

Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę.

Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia.

Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać.  
Knedle ze śliwką
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
Knedle ze śliwką
Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem.
Knedle ze śliwką
Ręce oprószyć mąką i z ciasta uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę.
Knedle ze śliwką
Gotowe knedle wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia.

Tagi:

knedle dania