Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwką
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i dostawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko.
Wyrobić ciasto.
Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i z ciasta uformować mały placek.
Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę.
Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia.
Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać.
Wyrobić ciasto.
Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i z ciasta uformować mały placek.
Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę.
Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia.
Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać.