Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, następnie studzimy i mielimy za pomocą maszynki do mięsa, ewentualnie przeciskamy przez praskę. 1/4 ziemniaków odbieramy i wsypujemy na ich miejsce mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko i zagniatamy na gładką masę. Wstawiamy wodę z dodatkiem soli, by była zagotowana w momencie skończenia lepienia klusek. Ciasto przekładamy na wysypany mąką blat, formujemy wałek o śr ok 4 cm, i kroimy na plastry o grubości ok 1,5-2cm. Na środku każdego kawałka układamy po śliwce (2 połówki) i sklejamy dokładnie na kształt kulki. Odkładamy na deskę oprószoną mąką. Knedle delikatnie przekładamy do gotującej wody, mieszamy drewnianą łyżką i wyjmujemy cedzakiem po ok 2-3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masłem lub margaryną i posypujemy cukrem kryształem każdą porcję. Ciasto na kluski robimy na bieżąco, bo im dłużej stoi tym robi się zbyt wolne by coś z niego ulepić.
Nina W.