Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Czynności krok po kroku:
1. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotwać je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przez chwilę ostudzić i przecisnąć przez praskę.
2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie śliwek: umycie, przekrojenie, wyjęcie śliwek.
3. Do ziemniaków należy dodać jajka i przesianą mąkę. Ciasto zagnieść - w razie potrzeby dodać więcej mąki.
4. Ciasto należy odrywać kawałkami (niezbyt grube), rozpłaszczyć i nałożyć 2 połówki śliwki. Posypać cukrem, formować kulkę. Każdą należy kłaść na blacie posypanym mąką.
5. Knedle gotować w osolonym wrzątku, ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!
1. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotwać je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przez chwilę ostudzić i przecisnąć przez praskę.
2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie śliwek: umycie, przekrojenie, wyjęcie śliwek.
3. Do ziemniaków należy dodać jajka i przesianą mąkę. Ciasto zagnieść - w razie potrzeby dodać więcej mąki.
4. Ciasto należy odrywać kawałkami (niezbyt grube), rozpłaszczyć i nałożyć 2 połówki śliwki. Posypać cukrem, formować kulkę. Każdą należy kłaść na blacie posypanym mąką.
5. Knedle gotować w osolonym wrzątku, ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!