Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe danie, które znakomicie smakuje w sezonie śliwkowym.

Knedle ze śliwkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Czynności krok po kroku:

1. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotwać je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przez chwilę ostudzić i przecisnąć przez praskę.

2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie śliwek: umycie, przekrojenie, wyjęcie śliwek.

3. Do ziemniaków należy dodać jajka i przesianą mąkę. Ciasto zagnieść - w razie potrzeby dodać więcej mąki.

4. Ciasto należy odrywać kawałkami (niezbyt grube), rozpłaszczyć i nałożyć 2 połówki śliwki. Posypać cukrem, formować kulkę. Każdą należy kłaść na  blacie posypanym mąką.

5. Knedle gotować w osolonym wrzątku, ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. 



Smacznego!
Knedle ze śliwkami
Doskonałe danie