Sposób przygotowania:
Kopytka gryczane
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski, dodajemy obydwie mąki, jajka. Wszystko łączmy ze sobą i delikatnie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części, przekładamy na stolnicę posypana mąka.
Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, ostrym nożem kroimy małe kopytka, układamy na tacy posypanej mąką. W większym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy niewielką ilość oleju.
Przygotowane kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy na sicie i przekładamy na tacę.
Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, ostrym nożem kroimy małe kopytka, układamy na tacy posypanej mąką. W większym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy niewielką ilość oleju.
Przygotowane kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy na sicie i przekładamy na tacę.