bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kopytka gryczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczne kopytka z dodatkiem mąki gryczanej, idealne do sosów mięsnych lub grzybowych. Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Kopytka gryczane

Składniki:

Kopytka gryczane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka gryczane
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski, dodajemy obydwie mąki, jajka. Wszystko łączmy ze sobą i delikatnie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części, przekładamy na stolnicę posypana mąka.

Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, ostrym nożem kroimy małe kopytka, układamy na tacy posypanej mąką. W większym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy niewielką ilość oleju.

Przygotowane kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy na sicie i przekładamy na tacę.

Tagi:

dania kluski