halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle można przyrządzić z różnymi owocami . Smakują wyśmienicie ze śliwkami w sezonie.Można podać np z jogurtem o różnym smaku , śmietaną.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać jajka, mąkę, posolić do smaku ciasto. Zagnieść ciasto, nie wyrabiać. Śliwki umyć, usunąć pestki.Uformować z ciasta wałek, posypać mąką, pokroić na placuszki. Na każdego placuszka położyć śliwkę, uformować knedle. Od razu gotować knedle w osolonej wodzie do smaku ok. 5-6 minut po wypłynięciu.Ja podałam knedle z jogurtem truskawkowym . Można podać np z ubitą śmietaną.