Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

knedle wg mojej babci, smak mojego dzieciństwa

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ugotowane, ostudzone i zmielone ziemniaki należy w misce wymieszać z jajkami i kaszą manną, potem wyrabiać an stolnicy podsypując mąką pszenną na gładką masę. Łyżką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać kulki na dłoni, na środku kłaść śliwkę pozbawioną pestki oraz trochę cukru waniliowego i formować kule. W dużym garnku zagotować wodę, w której uprzednio należało rozpuścić  łyżkę mąki ziemniaczanej - to po to by knedle były gładkie i ładne na wierzchu, knedle wrzucać do wrzątku, zamieszać delikatnie by nie przywarły do dna i od momentu wypłynięcia gotować około pięciu minut. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać z masłem i bułką tarta lub ze śmietaną i cukrem.