Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Knedle ze śliwkami polewane miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Knedle i wszelakie kluski bardziej na słodko nie muszą ociekać tłuszczem.

Knedle ze śliwkami polewane miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami polewane miodem

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami polewane miodem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli wychodzi nam za suche możemy dodać łyżkę mleka. Śliwki przecinamy nożem na pół, wyciągamy pestki. Wkładamy do miseczki posypujemy mąką i przyprawą Kamis. lekko potrząsamy aby się obtoczyły. Na dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta, kładziemy połówkę śliwki i formujemy kluseczkę. Gotujemy wolno na osolonym wrzątku około 10 - 15 min. Na suchej patelni przepalamy tartą bułkę. Gotowe knedle wyciągamy łyżką cedzakową i pozwalamy aby woda z nich spłynęła. Jeszcze gorące układamy na talerzu, polewamy miodem według gustu i posypujemy tartą bułką.
Knedle ze śliwkami polewane miodem
Zimne ziemniaki, najlepiej się sprawdzają z poprzedniego dnia, przeciskamy przez praskę.
Knedle ze śliwkami polewane miodem
Dodajemy jajko i mąkę, a następnie wyrabiam ciasto.
Knedle ze śliwkami polewane miodem
Czyste i wypestkowane śliwki obtaczamy w mące i przyprawie.
Knedle ze śliwkami polewane miodem
Formujemy kule które następnie gotujemy w osolonej wodzie.