czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Knedle ziemniaczane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Knedle to bardzo tanie i naprawdę smaczne danie, idealne na piątkowy obiad. Dzieci się nimi zajadają!

Knedle ziemniaczane z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z jabłkami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić. Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru oraz cynamonu.
Knedle ziemniaczane z jabłkami
Z ziemniaków, mąki, jajek i soli zagnieśc ciasto
Knedle ziemniaczane z jabłkami
Masł stopić, dać cukier i jabłka, dusić
Knedle ziemniaczane z jabłkami
Spłaszczać porcje ciasta, nakładac farsz, sklejać