Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z jabłkami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić. Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru oraz cynamonu.