Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To przepis mojej babci, który pamiętam od zawsze

Knedle z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z jabłkami
Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, oliwę i wyrobić ciasto. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Z ciasta robić małe placuszki, kłaść na nich kawałki jabłek i dokładnie zlepiać brzegi, formując kulki. Gotować w osolonej wodzie, do chwili aż jabłka będą miękkie. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.
Knedle z jabłkami
Etap 1
Knedle z jabłkami
Etap 2