Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z węgierkami
Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę.
Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto, ale go nie wyrabiać – składniki muszą się tylko dobrze połączyć. Nastawić wodę do gotowania, do wrzącej dodać sól i 1-2 łyżki oleju. Ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, bo zaczyna robić się rzadkie, więc należy dość szybko i sprawnie z nim pracować.
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4,5 cm i pokroić go na kawałki długości 4-5 cm – w zależności jak duże są śliwki. Kawałki rozpłaszczać na dłoni, układać na nich śliwki i dokładnie zlepiać, formując knedle. Jeśli jest potrzeba podsypania mąką, używać jej jak najmniejszą ilość.
Zlepione knedle wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować je jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową.
Bułkę tartą zrumienić na klarowanym maśle. Knedle podawać polane zrumienioną bułką i posypane cukrem. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem.
Kto nie lubi chrupiącego w zębach cukru, może przed zlepieniem knedli, do środka śliwek dać troszkę cukru sypkiego lub włożyć jego kostkę.
Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto, ale go nie wyrabiać – składniki muszą się tylko dobrze połączyć. Nastawić wodę do gotowania, do wrzącej dodać sól i 1-2 łyżki oleju. Ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, bo zaczyna robić się rzadkie, więc należy dość szybko i sprawnie z nim pracować.
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4,5 cm i pokroić go na kawałki długości 4-5 cm – w zależności jak duże są śliwki. Kawałki rozpłaszczać na dłoni, układać na nich śliwki i dokładnie zlepiać, formując knedle. Jeśli jest potrzeba podsypania mąką, używać jej jak najmniejszą ilość.
Zlepione knedle wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować je jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową.
Bułkę tartą zrumienić na klarowanym maśle. Knedle podawać polane zrumienioną bułką i posypane cukrem. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem.
Kto nie lubi chrupiącego w zębach cukru, może przed zlepieniem knedli, do środka śliwek dać troszkę cukru sypkiego lub włożyć jego kostkę.
SylaUla
jaNina
Pycha!
edytaha
Miło mi, że tak apetycznie wyglądają :)
edytaha
A ja wczoraj robiłam powtórkę i mam jeszcze porcję na dzisiaj :)