Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Śliwki myjemy, osuszamy delikatnie usuwamy pestki (tak aby obydwie połowy się trzymały , do środka każdej śliwki wsypujemy odrobinę cukru brązowego i zamykamy śliwki – odstawiamy na bok.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy na 15 minut aby lekko przestygły.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki z zagniecionego ciasta formujemy wałek, odcinamy nieduże kawałki formujemy z nich okrągłe placuszki na środku każdego kładziemy śliwkę i zlepiamy ciasto starannie.
Tak przygotowane knedle gotujemy w wrzącej osolonej wodzie po 2-3 minuty od wypłynięcia knedli na wierzch. Knedle odsączamy na łyżce cedzakowej nakładamy porcje na talerze i serwujemy np. ze śmietaną wymieszaną c cukrem obrazowym i odrobiną cynamonu.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy na 15 minut aby lekko przestygły.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki z zagniecionego ciasta formujemy wałek, odcinamy nieduże kawałki formujemy z nich okrągłe placuszki na środku każdego kładziemy śliwkę i zlepiamy ciasto starannie.
Tak przygotowane knedle gotujemy w wrzącej osolonej wodzie po 2-3 minuty od wypłynięcia knedli na wierzch. Knedle odsączamy na łyżce cedzakowej nakładamy porcje na talerze i serwujemy np. ze śmietaną wymieszaną c cukrem obrazowym i odrobiną cynamonu.