Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki ( duże śliwki można pokroić na połówki). Masło zrumienić razem z tartą bułką. Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Obie mąki wsypać do miski, dodać ziemniaki i jajko, szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, ułożyć połówki śliwek, zawinąć śliwkę i dokładnie zlepić.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12-15 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać cukrem.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12-15 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać cukrem.
reanja