luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Knoppers-wafelki domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe wafle przekładane dwoma rodzajami masy: mleczna i czekoladowo-orzechową, które smakują jak knoppersy

Knoppers-wafelki domowe

Składniki:

Knoppers-wafelki domowe

 

  • 3 wafle suche

 

  • Masa biała:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/4 szklanki mleka w proszku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knoppers-wafelki domowe
Na masę białą- mleko zagotować z cukrem. Zdjąć, przestudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce mleko w proszku i po łyżce wlewając mleko. Zmiksować na puszystą masę. Na masę ciemną- orzechy podprażyć, wystudzić, utrzeć. Dodać masło, cukier puder, mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać kakao. Na jeden suchy wafel wyłożyć masę ciemną, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę białą, przykryć pozostałym wafle, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.