Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wafelki domowej roboty zawsze będą o całe nieba lepsze od tych kupnych. Dziś zaś polecamy wypróbowanie naszego dość oryginalnego przepisu.

Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe

 

  • 190 g masła sezamowego
  • 50g masła
  • kopiasta łyżeczka inuliny
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 kawałków gorzkiej czekolady (90% kakao)
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy orkiszowej
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki preparowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 duże wafle orkiszowe do przełożenia

Sposób przygotowania:

Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe
Do garnka dodajemy oba masła, pokruszoną czekoladę i kawę. Wanilię rozcinamy wzdłuż i wydłubujemy ze środka czarny miąższ, który również dodajemy. Grzejemy wszystko na niewielkim ogniu, mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Kiedy już składniki będą dość roztopione dodajemy inulinę, oba rodzaje cukrów i znów mieszamy na niewielkim ogniu i czekamy aby wszystko się rozpuściło. (Jeśli masa zaczyna nam się zagotowywać podnosimy ją z ognia, mieszamy i jak "opadnie" znów dajemy na ogień.) Na koniec dodajemy preparowaną kaszę, mleko w proszku oraz zwykłe mleko. Energicznie mieszamy, na początku jeszcze na ogniu, potem już poza palnikiem. Tylko chwilkę czekamy aż masa ostygnie - jeszcze ciepłą przekładamy nasze wafle. Smarujemy pierwszą taflę, na nią kładziemy drugą, dociskamy (uwaga, aby nie połamać!), znów smarujemy z wierzchu i kładziemy trzecią - ostatnią. Ponownie dociskamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smacznego!
Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe
Oczywiście prawdziwą wanilię można zastąpić aromatem, lub cukrem wnilinowym.
Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe
Tak wygląda masa przed dodaniem mleka oraz preparowanej kaszy.
Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe
Wafle smarujemy póki masa jest jeszcze ciepła - ostygniętą trudno będzie nakładać...
Wafelki prawdziwie sezamowo-waniliowe
Przesmarowane i dociśnięte wafle odkładamy na jakiś czas do lodówki.