Sposób przygotowania:
Kocie oczka
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko i żółtko,cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć szklanką krążki.Z połowy krążków wykroić naparstkiem dziurki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w średnio gorącym piekarniku ( 180s.c) około 10 minut na złoty kolor.
Przyrządzić polewę:
Do rondelka ustawionego na małym płomieniu wsypać cukier,skropić mlekiem i rozpuścić,ciągle mieszając.Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem,dodać do rozpuszczonego cukru i ciągle mieszając trzymać na ogniu aż utworzy się gładka masa.Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać.Krążki bez dziurek smarować polewą i przykrywać krążkami z dziurką.Posypać cukrem pudrem.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko i żółtko,cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć szklanką krążki.Z połowy krążków wykroić naparstkiem dziurki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w średnio gorącym piekarniku ( 180s.c) około 10 minut na złoty kolor.
Przyrządzić polewę:
Do rondelka ustawionego na małym płomieniu wsypać cukier,skropić mlekiem i rozpuścić,ciągle mieszając.Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem,dodać do rozpuszczonego cukru i ciągle mieszając trzymać na ogniu aż utworzy się gładka masa.Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać.Krążki bez dziurek smarować polewą i przykrywać krążkami z dziurką.Posypać cukrem pudrem.