marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kociołek rosyjski z wołowiną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać,pokroić w paski i obsmażyć na oleju,dodać posiekaną cebulę,zeszklić,zalać wodą,dodać przyprawy i dusić.Dosmaczyć koncentratem.

Kociołek rosyjski z wołowiną.

Składniki:

Kociołek rosyjski z wołowiną.

 

  • 500 g.wołowiny,
  • 1 paczka makaronu świderki lub fusilli,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 2 ostre papryczki piri-piri,
  • listki laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu ,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • śmietana do sosów 12%,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Kociołek rosyjski z wołowiną.
Mięso ze sklepu opłukać,osączyć i pokroić w paski.Rozgrzać olej
w garnku i obsmażyć wołowinę z 6-7 min.a następnie dodać umytą
i posiekaną cebulę i zrumienić lekko.Zalać wszystko wodą,dodać dwie świeże papryczki piri piri oraz przyprawy zapachowe jak m.in.ziele angielskie.Zakryć pokrywką i dusić potrawkę do miękko-
-ści.W tym czasie osobno zagotować wodę na makaron,osolić i
wrzucić makaron na wrzącą wodę i gotować"al dente".Odcedzić
na durszlak,przelać zimną wodą.Potrawkę z wołowiny,dosmaczyć
4-5 łyżkami koncentratu pomidorowego,a papryczki wyjąć i pokroić
na plasterki i ponownie dodać do potrawki,dodać śmietany,zmiesz-
-ać przedtem ją z sosem i stopniowo zagęścić.Makron można dać
osobno na talerze lub zmieszać wraz potrawką wołową.Podawać
na obiad.