marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kogel-mogel krem z sherry i wiśniami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka wbić do miski,wsypać szklankę cukru i ucierać na parze,dodając sherry.Ubić osobno kremówkę i połączyć z masą jajeczną.Schłodzić.

Kogel-mogel krem z sherry i wiśniami.

Składniki:

Kogel-mogel krem z sherry i wiśniami.

 

  • 6 jajek(na 2 porcje),
  • szklanka cukru,
  • 50 ml.sherry,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • śmietan-fix do kremówki,
  • parę wisienek koktajlowych do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Kogel-mogel krem z sherry i wiśniami.
Wlać do garnka średniego 1/2 wody zimnej i położyć na to średnią blaszaną miskę.Jak woda zacznie lekko wrzeć,wbić do miski sześć
jajek,ucierać,wsypywać stopniowo cukier,dalej ucierać na kogel-mo
-gel do białości.Następnie dodać odmierzone w miarce sherry i je-
-szcze chwilę ucierać,a potem zestawić z ognia i przestudzić.Krem-
-ówkę ubić na sztywno,dodając śmietan-fix dla lepszego efektu ubi-
-jania.Następnie połączyć z koglem-moglem ubitą śmietanę,wymie-
-szać i przełożyć do dwóch dość dużych pucharków.Wstawić do lodówki na godzinę.Po wyjęciu dekorować wisienkami kotajlowymi
i podawać.

Tagi:

jajko jajka